DIY muziekinstrumenten

Deze muziekinstrumenten vonden de kinderen fantastisch om te bespelen. Ik vond het vooral erg leuk om te maken! Hopelijk breng ik ook jullie hiermee op ideeën!
Klik op de afbeelding om alle zelfgemaakte instrumenten te zien. Onderaan kan je lezen hoe ik te werk ging!

DSCN9955
1. Belletjes :
– Voor de ronde belletjes heb ik oude, ronde oorbellen gebruikt. Daar heb ik fluffy ijzerdraad rond gewikkeld waar ik de belletjes aan gevestigd heb.
– Hetzelfde heb ik gedaan met bamboe stokken. Om deze wat op te fleuren heb ik er ook wat gekleurde tape op geplakt.
– Alleenstaande sokken heb ik omgetoverd tot rinkelende monstertjes. Door een tong uit rode stof te knippen, 2 neusgaten te tekenen, belletjes te naaien en wiebeloogjes te plakken. Die wiebeloogjes maken het echt!

DSCN9998DSCN9983

2. Ritme stokken :
Heel leuk om ritmes mee te slaan met de leerlingen. De kleuren zorgen er bovendien voor dat je gemakkelijk schema’s kan maken op bord. Zo kan je periodes inlassen waar enkel leerlingen met de rode stok mogen spelen, afgewisseld met een gezamelijk stuk, …

– De stokken heb ik uit bezemstelen van de action gesneden. Die heb ik vervolgens een likje verf gegeven en laten drogen.
– Ik heb een belangrijke les geleerd. Je kan geen bamboe stokken verven! Of toch heel moeilijk. Na tientallen euro’s aan verf te hebben verspeeld heb ik besloten om ze toch maar te versieren met gekleurde (washi) tape.
=> De bamboe stokken en de andere ritme stokken klinken verschillend. Dat geeft een leuk effect.

 

DSCN99773. Schudders
– Ik heb van die glazen yoghurt potjes verzameld. Daar heb ik voorwerpen ingedaan zoals : een belletje, rijst, kikkererwten, pasta kronkels, oude vijzen, … Ze klinken allemaal heel verschillend wanneer je met een potje schudt. Een idee is om een geluidenmemory te maken door twee potjes met dezelfde inhoud te voorzien. Als deksel heb ik een ballon gebruikt. Je kan het potje daarom ook gebruiken als vinger djembé!
– Speciale, ronde fantaflesjes heb ik gevuld met gekleurd zand. Dit heb ik vervolgens aan een stok bevestigd met superlijm.
– Oude kokers waar chips in zat heb ik met behulp van gekleurd papier, gekleurde tape en wat spaghetti omgetoverd tot een schudinstrument.

DSCN9981DSCN99704. Andere instrumenten
– Regenmaker : op internet zie je vaak regenmakers uit duimspijkers. Heel tijdrovend en bovendien gevaarlijk voor kinderhandjes. Ik heb zilverpapier in enkele kronkelige structuren gewrongen en deze in een blauwe koker gezet. Hierdoor vallen de maïs korrels niet rechtstreeks naar beneden maar vallen ze geleidelijk aan naar beneden, in een verschillend tempo. Het resultaat is een geluid dat lijkt op regen!
– Zoals je ziet hoeft het niet altijd bijzonder moeilijk zijn. Met een stokje over schelpen wrijven of schelpen tegen elkaar wrijven geeft een mooi geluid.
– Hetzelfde geldt voor een oud, geribbeld conservenblik. Door de uiteinde met karton te bedekken is kan het bovendien ook als trommel dienen.
– Kokosnoten, ik ben er verzot op! Kokosnoten openbreken zonder ze kapot te maken vergt wat oefening. Ik heb ze voor de zekerheid open gezaagd. Een gaatje erin, touwtje erdoor en hop! Het instrument klinkt als hoeven van een paard. Ideaal voor Sinterklaas!
– De Castagnetten heb ik gemaakt door een karton in twee te plooien en daar aan beide kanten kroonkurken op te plakken. Wanneer je het karton toe plooit raken ze elkaar. Door er tantjes bij te knutselen of wiebeloogjes te bevestigen kan je al gauw leuke monstertjes of in mijn geval krokodillen maken van de castagnetten.
– Een rond kaasdoosje op een stokje. Daar dan een touwtje aan met een kroonkurk en hopla. Je bespeelt het instrument door het stokje tussen je handen te wrijven. Hierdoor slaat de kroonkurk heen en weer op het vlak van het kaasdoosje.
– Een kapstok waar je met behulp van touw kroonkurken aan bevestigd. Lekker eenvoudig maar de kinderen vinden het geweldig! Vergeet geen knoopjes in het touw te leggen, anders vallen de kroonkurken simpelweg op elkaar en krijg je minder geluid.

Vergeet de instrumenten niet in een leuke koffer te doen. De aankleding maakt het voor de leerlingen nóg leuker! Ik heb het simpel gehouden en een versleten reiskoffer versierd door er muzieknoten op te tekenen met alcoholstift. Al mijn instrumenten passen erin, ze zijn gemakkelijk te transporteren en blijven netjes opgeruimd!

Welke leuke muziekinstrumenten heb jij in je muziekkoffer steken? Ik hoor het graag in de comments hieronder!

Advertentie

Een reactie op “DIY muziekinstrumenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s