W.O. dieren in de winter

Om de leerlingen actief te betrekken bij de leerstof dieren in de winter heb ik dat aangebracht aan de hand van een groepswerk met doorschuifsysteem. De leerlingen van het tweede leerjaar vonden het een héél leuke les, daarom deel ik graag mijn ideeën en materiaal op deze blog.

 1. Standvogels en trekvogels
  proefje : De leerlingen onderzoeken in groep het verschil tussen een donsveertje en een andere veer. Het verschil in warmte is snel voelbaar.Vervolgens wordt het verschil tussen stand en trekvogels duidelijk aan de hand van een lesfiche. Om het aanschouwelijk te maken had ik zowel een vogelhuisje als vetbol mee. Om de leerstof te verwerken probeerden de lln enkele bekende vogelprenten (met benaming) in te delen in de juiste kolom (stand -of trekvogel).
  Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.48.55.pngSchermafbeelding 2016-03-11 om 11.23.07
 2. Wintervacht
  Aan de hand van een lesfiche en enkele foto’s ontdekken de leerlingen wat er met de vacht gebeurt van:  hermelijnen, wolven en vossen.
  Bij de hermelijn wordt de vacht wit. Zo wordt hij in de sneeuw minder zichtbaar voor predatoren. Wolven en vossen krijgen duidelijk een dikkere vacht.Ook vet zorgt ervoor dat de warmte behouden blijft. Om dit aan te tonen deden we een proefje. Elke leerling smeerde één vinger met vaseline in. Vervolgens steken ze de besmeerde vinger én dezelfde vinger van het ander hand in koud water. Het resultaat tussen de twee vingers is duidelijk voelbaar!
  Natuurlijk komt hier wat organisatie bij te pas en voorzie je als leerkracht best genoeg doekjes om de vaseline weg te krijgen.
  Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.48.49.pngSchermafbeelding 2016-03-11 om 11.22.56
 3.  Winterrust en winterslaap
  Aan de hand van een educatief filmpje leren de leerlingen het verschil tussen een winterslaap en een winterrust. Als verwerkingsopdracht voorzag ik een memory spel. Je krijgt pas een punt wanneer je een paar gevormd hebt én kan vertellen of het dier een winterslaap of winterrust houdt.Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.49.19.pngSchermafbeelding 2016-03-11 om 11.55.39Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.55.31
 4. huisdieren en boerderijdieren
  De leerlingen lezen eerst de lesfiche. Daar staat duidelijk omschreven dat zowel huis – als boerderijdieren door de mens beschermd en gevoed worden. Huisdieren als : vissen, schildpadden en katten leven gewoon thuis. Boerderijdieren als : koeien, paarden en varkens overwinteren in een stal.Als verwerkingsopdracht kregen de kinderen een heleboel stempels met dieren op die ze bij de juiste plattegrond stempelden. (de slang hoort thuis in de zoo, de hond in een hok, het paard overwintert in een stal, …)
  Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.48.31.png
 5. Als afronding had ik voorzien om een vetbol of pindaketting te maken. Door de terreurdreiging die toen heerste mochten we echter niet naar het park naast de school om deze op te hangen. Daarom heb ik er een leuke quiz van gemaakt aan de hand van een “dieren in de winter” reportage van klokhuis.Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.49.34.pngblogfoto5-16.jpg
  Organisatie : Om het groepswerk goed en georganiseerd te laten verlopen kreeg iedereen een eigen taakje toegewezen. Aan het bord hing een verkeerslicht dat ik als geluidsmeter gebruik en een timer. Voor de aanvang van de les heb ik de leerlingen duidelijk gemaakt dat ze op een zachte toon met elkaar mogen overleggen. Ik wijs steeds op het waarom van de zaken zodat de leerlingen deze regels gemakkelijker opvolgen. In dit geval is het belangrijk dat ze allemaal op een zachte/ normale toon tegen elkaar praten omdat ze elkaar anders niet meer verstaan wanneer iedereen luid begint te roepen door de klas.

Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.48.17.png

Advertentie

2 reacties op ‘W.O. dieren in de winter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s