Het belangrijkste wat ik over differentiatie geleerd heb is dat het niet zo moeilijk is als dat het lijkt én dat differentiëren de moeite loont.
Mijn 6de leerjaar aan de slag met het contractwerk : https://www.youtube.com/watch?v=1rjCaD-0YTM&feature=youtu.be
Elke leerling tekent aan het begin van de week het contract dat ik heb opgesteld. Hij/zij verbindt er zich toe alle moet-taken tegen het einde van de week te hebben gemaakt en een gepaste werkhouding te vertonen. In het contract vermeld ik wanneer mini-klassen over bepaalde leerstof doorgaat. Zo kunnen leerlingen hun werk zelfstandig inplannen. Ik verplicht niemand ertoe een mini-klas te volgen en geef mijn leerlingen zelf de keuze of ze groene basisoefeningen of blauwe uitbreidingsoefeningen maken. Er zijn ook steeds hulpmiddelen ter beschikking zoals een handboek, flipping the classroom of hun peer. Ik vind het belangrijk dat leerlingen hun eigen leerproces in handen nemen en verantwoordelijkheid dragen, vooral in een 6de leerjaar.
Je zou kunnen denken dat sommige leerlingen hier misbruik van zouden maken maar het tegendeel is waar! In een warm klimaat waar de verwachtingen van de leraar hoog zijn en waar leerlingen fouten mogen maken werken leerlingen in hun zone van naaste ontwikkeling.
De grote verhouding aan mag-taken in het contractwerk zorgt er bovendien voor dat elk kind voldoende tijd krijgt om aan mag-taakjes te werken. Ik voorzie voldoende afwisseling in het aanbod van mag-taken. Alle vakken komen er vakoverschrijdend in aan bod, maar het overkoepeld thema van de mag-taken blijft “tijdschriften” omdat dat het thema is waar we deze week rond werken. Zo heb ik in het contractwerk een taak verwerkt waar leerlingen via een educatieve game bijleren over reclame; via beeldfragmenten uit pano een debat voeren rond fake news; via voor -en na foto’s campagne voeren tegen photoshop; er komt ook een taak aan bod waar leerlingen d.m.v. titels uit tijdschriften hun eigen gedicht opstellen of d.m.v. afbeeldingen hun eigen surrealistisch collage maken. Voor iedereen wat wils dus!
Contractwerk is een zeer dankbare werkvorm om te differentiëren. Zowel op tempo, als op interesse, leerstatus en leerprofiel. Leerlingen leren bovendien zelf hun werk inplannen en zelfstandig werken. Als leerkracht gaat hier wel wat voorbereidingswerk aan vooraf maar wanneer de organisatie goed doordacht is loopt het contra ctwerk zeer vlot en is het leerrendement bij de leerlingen hoog.
Ben je nog op zoek naar een afsprakenblad voor je contractwerk? Je kan hier de afspraken downloaden die ik in het 6de leerjaar gebruikt heb : download afspraken contractwerk
Hey Wendy,
Eerst en vooral, super toffe blog met heel wat bruikbaar materiaal.
Je leest het zeer vlot en het aanbod aan (spel)materiaal is enorm groot.
Knap van jou dat je dat naast jouw ander werk en zoontje er bij neemt.
Ik las vooral met veel interesse differentiatie ‘contractwerk’ en ‘vier-sporenbeleid’
Heb je toevallig een voorbeeldje van jouw contractwerk? Ik heb het you-tube filmpje bekeken, maar had ook graag gezien hoe jou contractwerk er op papier uitziet.
Doe zo voort!
LikeLike
Hey Sofie,
Eerst en vooral, een dikke dank je wel voor je mooi compliment. Doet me echt plezier!
Ik stuur je zo meteen een mailtje met enkele voorbeelden van het contractwerk.
Groetjes!
LikeLike