Geldopoly

Schermafbeelding 2017-06-24 om 11.00.50.pngschermafbeelding-2017-05-12-om-10-34-13.png

Ik vind het fantastisch om educatief spelmateriaal te ontwerpen voor de jongere leerlingen. Bij deze leeftijdsgroep is het belangrijk dat ze spelenderwijs leren en met concreet materiaal kunnen werken. Wiskunde is het vak bij uitstek waar je gemakkelijk mooi materiaal voor kan maken. Zo zie je hier mijn varianten op monopoly: de geldopoly!

Ik behaalde met mijn spelletjes dezelfde doelen als in het werkboek, meer nog, in totaal maakten de leerlingen meer verwerkingsopdrachten door het spel te spelen dan wanneer ze hun wiskunde schrift zouden hebben ingevuld. Dat allemaal mét de glimlach!

Schermafbeelding 2017-08-13 om 16.05.43.pngSchermafbeelding 2017-08-13 om 16.02.56.png

Wil je het spel ook in jouw klas uitproberen?
Download hier het bordspel : Geldopoly spelbord
Download hier de kaartjes : geldopoly kaartjes 1  – geldopoly kaartjes 2  – geldopoly kaartjes 3

NIEUW! Vanaf nu zijn er ook geldopoly kaartjes voor het 2de leerjaar/groep 4. Je kan ze hier gratis downloaden!


Geldopoly spelregels

De spelregels worden wel wat gewijzigd. De leerlingen dienen – afhankelijk van hun plaats op het spelbord- steeds een  rode, gele, blauwe of groene vraag te beantwoorden. Wanneer je het antwoord fout hebt dien je huur te betalen. Elk kleurtje kan staan voor een bepaald type vraag of voor een bepaald onderwerp. Op die manier worden zelfs herhalingslessen leuk!

In een eerste graad geef ik elke leerling 10 euro startkapitaal. Wanneer ze op een gekleurd vakje staan, trekken ze een vraag met de kleur van het vakje die ze dan moeten beantwoorden. Elke kleur staat voor een ander type vraag. Ze krijgen een startkapitaal van 10 euro. Per goed antwoord krijgen ze 2 euro. Per fout antwoord gaat er 1 euro af. Wanneer ze langs start gaan krijgen ze 1 euro cadeau. Wie aan het einde het meeste geld overhoudt is de winnaar.

In een tweede graad geef ik de leerlingen een hoger startkapitaal van 200 euro. Wanneer ze langs start gaan krijgen ze 25 euro. Bij een juist antwoord verdienen ze 15 euro. Bij een fout antwoord gaat er 7,5 euro af. De leerlingen kunnen eigendommen verdienen door 3 keer een kaartje van dezelfde kleur juist te beantwoorden. Daar kunnen ze voor 75 euro een huisje op bouwen. Wie op een huisje valt betaalt tol, namelijk 4 keer het gegooide aantal ogen op de dobbelsteen. Wie aan het einde het meeste geld overhoudt is de winnaar.

In een derde graad zijn de vragenkaartjes aangepast aan de leerstof in een derde graad en dus een pak moeilijker. Je kan er bijvoorbeeld vraagstukken in verwerken. Ook de bedragen kan je verhogen. Hoe dan ook blijven leerlingen, hoe oud ook, monopoly en de varianten daarop, geweldig vinden!

* Ben je fan van deze geldopoly? Dan vind je de klokopoly vast ook geweldig! Kijk snel op : https://jufwendyinwording.wordpress.com/2017/07/18/klokopoly-nu-met-vragenkaartjes/
** Ga jij deze geldopoly ook gebruiken in je klas? Ik hoor er graag meer over in een reactie hieronder!

 


Advertentie

13 reacties op ‘Geldopoly

  1. Zou je even in het kort kunnen uitleggen hoe jij het speelt met de kinderen in de klas? Krijgen ze ook startgeld enzo?
    Alvast Bedankt!

    Like

    1. Hoi Lize,

      Bedankt voor je tip! Je hebt gelijk dat de spelregels hier nog niet zo helder op staan. Daarom plaats ik ze er binnenkort bij! (Bedankt voor je feedback! Het is dankzij jullie comments dat ik juf Wendy in wording kan verbeteren naar jullie wens) 🙂

      In tussentijd stuur ik je alvast een berichtje, check dus zeker je mailbox!

      Groetjes,
      Wendy

      Like

  2. Dag Wendy, ook hier had ik graag een versie voor het tweede leerjaar van gemaakt. Kan je nog eens de word- of powerpointversie naar mij doorsturen en ook de uitleg zoals Lize gevraagd heeft? Dat werkt eens zo makkelijk. 🙂
    Alvast bedankt!
    Marjan

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Marjan,

      Ik heb je een mailtje gestuurd! Wat fijn dat je mee werkt aan jufwendyinwording. Dank je wel! Jouw bijdrage is een grote meerwaarde. En zoals alle samenwerking is 1 + 1 = 3, jij hebt mooie kaartjes, ik heb extra content. Ideaal! Hopelijk volgen er binnenkort meer leerkrachten jouw voorbeeld! 🙂

      Like

  3. Hoi Wendy, ik zou dit spel graag willen spelen met mijn rekenzwakke leerlingen in het voortgezet onderwijs. Maar… ook ik ben op zoek naar de uitleg! 😉 Zou je het mij kunnen mailen? Dankjewel!

    Geliked door 1 persoon

    1. Hoi Jacomijn, wat leuk dat je dit spel ook in het voortgezet onderwijs wil inzetten om te differentiëren!
      De spelregels kan je terugvinden via deze link : https://jufwendyinwording.wordpress.com/2017/06/16/breukopoly-klokopoly-en-taalopoly/
      Laat gerust weten als je nog vragen hebt via een reactie op de blog of via mail (jufwendyinwording@gmail.com) 🙂
      Hou je mij nog op de hoogte over hoe het spel in jouw klas verlopen is? Ik ben best nieuwsgierig naar de reactie van oudere leerlingen!
      Groetjes!

      Like

  4. Hoi, je hebt bij de eerste 3 sessie kaartjes mooie vragen staan. Hier staan geen antwoorden bij (ter controle voor de kinderen) terwijl die er wel bij de kaartjes voor het 2e leerjaar/groep 4 staan.
    Heb ik ze gemist of is dit een bewuste keuze?

    Verder super om dit allemaal zo te zien!

    Like

    1. Hoi Els,

      Bij de eerste 3 sessies heb ik de antwoorden er zelf bijgeschreven aan de achterkant.
      Later, bij het maken van de andere kaartjes vond ik het toch net iets mooier om het antwoord op de computer te maken en uit te printen. Vandaar! Al doende pas ik het materiaal soms wat aan. 🙂

      Bedankt voor je compliment!
      Groetjes,

      Like

  5. Dag Wendy
    Ik zou graag het geldopoly spel spelen, maar wat zijn de spelregels als ze op een vraagteken, of een varken terecht komen? Ik weet alleen maar wat te doen als ze op een gekleurd vakje terecht komen.
    Groetjes en alvast bedankt
    Fannie

    Like

    1. Dag juf Fannie

      Welke spelregels je op jouw geld o poly wil toepassen kies je natuurlijk helemaal zelf.
      Maar ik doe het als volgt :

      – Bij een vraagteken mogen de leerlingen zelf een kleuren kaartje kiezen die ze moeten beantwoorden.
      – Bij het spaarvarkentje krijgen ze het aantal ogen dat ze gegooid hebben met de dobbelstenen in geld x2. (vb : 4 ogen dobbelen = 8 euro van de bank.)
      – Komen ze op een schatkist terecht? Dan moeten ze een bedrag in het midden liggen (vb : 3 euro), de speler die op de rode auto terecht komt krijgt het geld dat in het midden van het spelbord ligt.

      Nog eens , wees niet bang om zelf met je regels te experimenteren. Ik ben alvast benieuwd naar je bevindingen in de praktijk met het spel. Alvast veel plezier er mee!

      groetjes,
      Wendy

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s