Kinderliteratuur: Joep!

In de bibliotheek koos ik toevallig het prentenboekje ‘joep!’ uit om voor te lezen voor het slapengaan. De mooie prenten en de bijhorende luistercd spraken mij wel aan. Nu behoort het tot één van mijn favoriete kinderboeken! En dit is waarom.

Joep is een heel lief en grappig verhaal over een schattig schaapje dat stottert. Opgepast, spoiler alert! Op het einde van het verhaal blijkt het hoofdpersonage, Joep, verliefd te zijn op Dirk, een ander mannelijk schaapje. Stotteren en homoseksualiteit zijn vrij vernieuwende thema’s voor kinderboeken. Toch worden beide onderwerpen niet geproblematiseerd of opgedrongen, noch wordt het te voorzichtig behandelt.

Doorgaans vind ik het een moeilijke evenwichtsoefening. Enerzijds probeer je als leerkracht diversiteit in de klas te brengen, anderzijds wil je daar ook niet té veel op focussen want dan krijg je net een averechts effect. Stotteren en homoseksualiteit zijn echter hele gewone gegevens binnen het verhaal. (Zizo-online) Daarom vind ik het boek “Joep!” van Mark Haayema en Wouter Tulp heel bijzonder. Ze maken homoseksuele gevoelens bespreekbaar voor een jong publiek, zonder het te bestempelen als iets dat afwijkt van de norm.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s