W.O.

Ik heb samen met mijn collega’s Aurie, Lucie en Mara een STEM workshop ontwikkeld voor Odifiks-club. De aanpak verschilt van de traditionele “STEM challenges” die je op pinterest kan terugvinden, het werd uitgedacht door Jan Sermeus en heeft een sterke filosofische inslag.

We vertrokken vanuit de filosofische vraag “Is een schaduw iets of niets?” Deze vraag valt eigenlijk niet te beantwoorden, iedereen heeft namelijk een eigen interpretatie voor (n)iets. Maar het geeft wel genoeg stof om na te denken! Om de leerlingen hun aandacht vast te krijgen aan het begin van de workshop lieten we hen hen een filmfragment van Peter Pan zien, waar je het hoofdpersonage met zijn schaduw ziet worstelen. Vervolgens schotelden we hen onze filosofische vraag voor. Als leerkracht probeer je ervoor te zorgen dat het gesprek goed verloopt, je geeft zo nu en dan nieuwe impulsen maar je geeft zeker geen suggesties. Het gesprek moet zo open en ongestuurd mogelijk verlopen.

Vervolgens komt de tinkering fase. Tijdens deze fase ontdekken de kinderen het materiaal dat ze ter beschikking krijgen. Het materiaal die ze ter beschikking krijgen dient hen te inspireren tot sappige vragen waar vervolgens experimenten rond gevoerd worden. De kinderen zijn volledig vrij. De begeleider denkt mee na of de kinderen een antwoord hebben kunnen vinden op hun vraag. Hij stimuleert het denkvermogen van de kinderen, maar geeft geen input. Alles komt steeds uit de kinderen zelf.

Nadat de leerlingen uitvoerig geëxperimenteerd hebben is het tijd voor een minicongres. Elk groepje krijgt nu de gelegenheid om hun bevindingen kort voor te stellen. Vooraleer de activiteit af te ronden, wordt kort teruggeblikt naar de oorspronkelijke vraag ‘Is een schaduw iets of niets?’. D.m.v. het onderzoeken en de opgedane nieuwe inzichten, hebben de kinderen misschien wel een nieuw antwoord gevonden op de vraag.

Deze vorm van STEM academie is zeer geschikt om kinderen warm te maken voor een nieuw thema. Het is ook een fijne manier om filosoferen met kinderen te stimuleren!

Voor meer informatie kan u op deze website terecht : http://odifiks.odisee.be/activiteiten/odifiks-club

Advertentie